Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

Değişim Mühendisliği (Michael HAMMER ve James CHAMPY)

YazarMesaj
Admin
Admin

Değişim Mühendisliği (Michael HAMMER ve James CHAMPY) Empty
MesajKonu: Değişim Mühendisliği (Michael HAMMER ve James CHAMPY)   Değişim Mühendisliği (Michael HAMMER ve James CHAMPY) Icon_minitimeCuma Ara. 21, 2007 2:41 pm

KİTABIN ÖZETİ :
1. Değişim Mühendisliği; Değişime Giden Yol :
İki yüzyıl önce Adam Smith, ‘Ulusların Zenginliği’nde işi uzmanlaşmış görevlere bölmüştü. Hammer ve Champy ise işin genel yapısına bakarak şu devrimci soruyu soruyorlar: Bütün bu yaptıklarımızı neden yapıyoruz?’ İş tasarımını bir yönüyle oyalanmak ya da onu bilgisayarlaştırmaktansa yapılacak şey, tüm iş sürecini radikal bir biçimde yeniden tasarlamaktır. Değişim mühendisliği, maliyet, kalite, hizmet, ve hız gibi çağımızın en önemli performans ölçülerinde çarpıcı gelişmeler yapmak amacıyla iş süreçlerinin temelden yeniden düşünülmesi ve radikal bir şekilde yeniden tasarlanmasıdır.
2. İş Sürecinin Yeniden Düşünülmesi :
Değişim mühendisliğinin uygulandığı süreçler, geleneksel süreçlerden son derece farklıdır. Çağımızın kalite, hizmet, esneklik ve düşük maliyet gibi gereksinimlerini karşılayabilmek için süreçleri basitleştirmemiz gerekmektedir. Pek çok işin, bir tek iş halinde birleştirilmesi, kararları elemanların vermesi, işin en mantıklı yerde gerçekleştirilmesi, kontrol ve denetimlerin azaltılması, mutabakatın en aza indirilmesi, değişim mühendisliğinin uygulandığı iş süreçlerinde görülen ortak özelliklerdendir.
3. Yeni İş Dünyası :
Bir süreç, değişim mühendisliğinden geçirildiğinde, değişim mühendisliğiyle iş süreçlerinde yapılan temel değişiklikler organizasyonun pek çok bölüm ve yönünde etki uyandırır. Değişim mühendisliği uygulanan süreçte işler dar ve görev odaklıdan çok boyutlu hale, iş birimleri işlevsel bölümlerden süreç ekiplerine, insanların rolleri kontrol edilenden yetkilendirilene, işe hazırlanma yetiştirmeden eğitime, performans ölçüm ve ücret politikalarında odak noktası faaliyetten sonuçlara, ilerleme kriterleri performanstan yeteneğe, değerler koruyucudan üretkene, yöneticiler amirden antrenöre, organizasyon yapıları hiyerarşiden sadeliğe, üst düzey yöneticiler skor tutucudan lidere değişir.
4. Bilgi Teknolojisinin Katalizörlüğü :
Şirketlerin değişim mühendisliğini iş süreçlerine uygulayabilmelerini sağlayan modern bilgi teknolojisi tüm değişim mühendisliği çalışmalarının temel katalizörüdür. Bilgi teknolojisinin değişim mühendisliğinde uygulanması tümevarım yöntemiyle düşünmeyi gerektiriyor: Önce iyi bir çözüm bulmak ve sonra bu çözümün çözebileceği ve şirketin varlığından belki de henüz haberdar olmadığı sorunları araştırmak. Sorulması gereken soru: ‘teknolojiyi şu anda yapmadığımız şeyler için nasıl kullanabiliriz?’ olmalıdır. Örneğin, modelleme programları sayesinde, karar verme işlemi sadece yöneticilere aitken, tüm elemanların görevi olur.
5. Değişim Mühendisliğini Kim Gerçekleştirecek? :
Değişim mühendisliğini gerçekte uygulayacak kişileri seçme ve organize etme yöntemleri, bu çalışmanın başarıya ulaşmasının anahtarıdır. Tüm çalışmayı onaylayan ve motive eden üst düzey yönetici olan lider, belirli bir sürecin sorumluluğunu taşıyan süreç sahibi, süreçlerdeki uygulamayı yöneten değişim mühendisliği ekibi, şirketin genel değişim mühendisliği stratejisini geliştiren idare komitesi, şirket içinde teknik ve araçların yönetiminden sorumlu değişim mühendisliği çarı değişim mühendisliğinin gerçekleşmesi için tavsiye edilen görevlerdir.
6. Değişim Mühendisliğini Uygulamaya Başlamak :
İnsanların iş hayatlarında radikal değişiklikler olacağı fikrini kabul etmelerini sağlamak, tek çarpışmada kazanılabilecek bir savaş değildir. Değişime duyulan ihtiyaç hakkında eylem savunusu ve vizyon bildirisi olmak üzere şirket içinde iki mesaj yayınlamak ilk yapılması önerilen adımdır. Kısa, anlaşılabilir ve zorlayıcı olan eylem savunusu, şirketin değişim mühendisliğini neden uygulamak zorunda olduğunu söyler, vizyon bildirisi ise ulaşılmak istenilen hedefleri ve bu sonuç için nasıl çalışılması gerektiğini anlatır.
7. Değişim Mühendisliğinde Başarılı Olmak :
Değişim mühendisliğinde başarının anahtarı şans değil, bilgi ve yetenektir. Kuralları bilen ve hata yapmaktan kaçınan her şirket başarılı olma şansını yükseltir. Başarıya giden ilk adım, ortak yapılan başarısızlıkları görüp bunlardan kaçınmayı öğrenmektir. En çok yapılan yanlışlar, bir süreci değiştirmek yerine tamir etmeye çalışmak, iş süreçleri üzerinde yoğunlaşmamak, yeniden tasarlama dışında her şeyi göz ardı etmek, insanların değer ve inançlarını ihmal etmek, küçük sonuçlarla yetinmeye hazır olmak, çok erken vazgeçmek, sorun ve kapsamın tanımlanmasına öncelik vermek, çalışmayı en alttan en üste doğru uygulamaya çalışmak, ayrılan kaynakları kısıtlamak, çalışmaları kimseyi mutsuz etmeden gerçekleştirmeye çalışmaktır.
SONUÇ :
A. KİTABIN ANA FİKRİ :
Günümüzde yaşanan yüksek seviyeli rekabet ortamında, şirketler gelenekselleşmiş yönetim sistemlerinden kurtulup, varlıklarını sürdürmek için işin yapılandırılmasına ve yönetilmesine ilişkin yeni ve sistematik bir yaklaşım olan değişim mühendisliğini uygulamaları gerekmektedir.
B. KİTABIN GETİRDİĞİ YENİLİKLER :
Michael Hammer ve James Champy, iki yüzyıl önce Adam Smith’in ‘Ulusların Zenginliği’nde sunduğu iş kavramlarını günümüz iş dünyası için değiştiriyorlar. 1970’lerde strateji olan anahtar sözcük, 1980’lerde yerini kaliteye bırakmış, 1990’larda ise değişim temel kavram olarak ortaya çıkmıştır. Bu kitap, değişimin yönetim platformunda gerçekleştirilmesi için bir aksiyonlar bütünü önermektedir.
C. KİTAP HAKKINDA GENEL DEĞERLENDİRME VE TEKLİFLER :
Değişim Mühendisliği, kolay okunur ve açık bir üslupla yazılmış, örneklerle desteklenmiş bir kitap olmasına rağmen, günümüz işletme sistemleri için çok büyük bir iddia ile küçük bir adım içermektedir. Orijinali 1993’te yazılmış olan bu kitap, Amerikan orijinli şirketleri referans almakta, ve batı yönetim sistemlerindeki bozuklukları eleştirmektedir. Ayrıntılarıyla anlatılan değişim mühendisliği çalışma prensipleri yeni prosedürleri çağrıştırmakta, Japon firmalarının ikinci dünya savaşı sonrasında uyguladıkları ve rekabette batı firmalarına karşı kazandıkları zaferin mimarı olan stratejik yönetim felsefesinin bazı önemli noktaları, bu prensiplerin arasında önemini yitirmektedir. Kitapta verilen örneklerin somut olması okuyucuya oldukça iyi bir vizyon çiziyor. Yönetim felsefesi ile ilgilenenlerin ve yönetimde değişim yolları arayanların- örneklere odaklanarak- okumalarını tavsiye ederim.
https://bilgili.forum.st

1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-